teisipäev, 9. detsember 2008

Korfu reisikiri: eellugu


Minu armastus Korfu saare vastu sai alguse, nagu ilmselt tuhandetel teistel Durrelli fännidel, ikka raamatust „Minu pere ja muud loomad“. See, kuidas Korfu saarest rääkiva raamatutriloogia esimeses osas avatakse uks sellesse võluvasse maailma sellise loomuliku elegantsiga, on äärmiselt kütkestav. Ja sama vaimustavalt kirjeldatakse saart ka järgnevas kahes raamatus, vürtsitatult loomupärase mahlaka dialoogiga. Ma ei mäleta enam täpselt, millal lugesin neid raamatuid esimest korda (tõenäoliselt kuuendas klassis?), kuid sellest ajast alates on raamaturiiul hoolsalt erinevate Durrelli teostega täienenud (kuigi ajapikku on mõni neist paraku omastatud tundmatuks jäävate raamatusõprade poolt...).

Sellel suvel oli ammune plaan võtta aeg maha just Korful jõudnud kõikide ülemate jõudude kaasabil sinnani, et augusti viimasel nädalal ehk 24.-31.08 läksimegi Ivoga sooja suve otsima ja selle ka leidsime.

Mõned üldised faktid Korfu saarest:
• Kreeka saar, mis asub Ioonia mere saarestikus.
• Lähimateks maismaanaabriteks Kreeka ja Albaania, viimane sealjuures kõige lähemal asuv naaber.
• Saare pindala on 592 ruutkilomeetrit (võrdluseks: Hiiumaa on 989 km2).
• Põhjast lõunasse võib saare pikkust mõõta ca 62 km, laiusesse ca 30 km, kõige kitsam koht vaid 2 km.
• Pealinn kannab saarega ühte nime – Kerkyra ehk Korfu linn.
• Saarel elab 120 000 inimest, Kerkyras 40 000.
• Kõrgeim mägi on Pantokrator, tõlkes The All Mighty, 914 m.
• Kreeka õigeusk
• Maksab euro
• Eesti ja Kreeka asuvad samas ajavööndis
• Korfu on kõige rohelisem Kreeka saar, kus kasvab 4,5 miljonit oliivipuud
• Sajab harva, kuid kogu see rohelus saab eluks vajaliku vee õhuniiskusest, mis on väga kõrge – ca 70%.

Tänu kehvale suvele oli soojaihalejaid teisigi ja soodsa pakkumise leidsime lõpuks TezTouri lehelt, kus mitte just eriti paljulubava nimega Mega Hotel **+ pakkumine sisaldas 6500.- eest nii lennupileteid, kütuse lisatasu, lennujaama transfeere, hommiku- ja õhtusööke ehk siis üllatavalt palju. Lende korraldas FlyLal – viisakas teenindus, minnes hommiku- ja tulles lõunasöök, samas kitsad istmevahed nagu enamikel tšarterlendudel.

Miks ikkagi paketireis, kui niikuinii plaanisime ise saarel ringi vaadata? Sest see pakett oli soodsam, kui eraldi lennupiletid osta (Eestis korraldasid otselende ju ainult Happy Travel, kes lõpetas tegevuse, ja TezTour). Ja hotellis ju lõppude lõpuks ainult ööbitakse.

Kohale jõudes konstateerisime fakti, et hotell on tagasihoidlik, kena, puhas ja korralik, mererand on tõesti vaid 10 meetri kaugusel ehk sõna otseses mõttes üle tee, hommikusöök kontinentaalne koos väikeste lisadega vorsti ja juustu näol ning õhtusöök liigagi rikkalik. Skeptikutele teadmiseks, et õhtusöök sisaldas alati kolme käiku, eelroog, põhiroog ja magustoit ning minule kui naisterahvale oli see liig mis liig. Ivo muidugi rõõmustas, sest lihasõbrana ei öelnud ta kunagi ära lisa poolest portsjonist, mis pearoast tema taldrikule jõudis. Kokkuvõttes: viisakas ja lihtne koht, hea asukohaga (Kerkyra 14 km, lähim suurem kuurort Dasia ca 2 km) ja päris hea rannaga (kiviklibune, kuid paar meetrit vette ja ees ootas täiesti liivane põhi, mis kõikide kirjade järgi ka merisiilikutevaba).

Kõigest lähemalt päevade kaupa, sest omal käel seigeldes igavuse üle kurta kohe kindlasti ei saanud, seevastu sai palju teha ja näha. Peale reisi kokkuvõtteid tehes jõudsime järeldusele, et ei mõista inimesi, kes ütlevad, et sellel saarel ei ole seitse päeva midagi teha. Meie oleks hea meelega veel 2-3 päeva kauem olnud ja lisaks aktiivsele ringiliikumisele ka natuke niisama lebotanud. NB! Ei ole tegemist kurtmisega, me pole kumbki suuremad rannaspeesitajad, meie jäime oma puhkusega täiesti rahule – ise tehtud, hästi tehtud .

Kuna eelnevalt sai kodutööd tehtud omajagu, siis toon siinkohal välja ka mõned minu jaoks kasulikuks osutunud veebileheküljed:
www.agni.gr – kohalik reisibüroo, aga päris huvitavat infot saare võimaluste kohta
www.corfu.biz
www.corfunet.com
www.allcorfu.com
www.justcorfu.co.uk
www.travelinfo.gr

Googeldamine aitab loomulikult leida sobivaid infokilde ka erinevatest foorumitest.

Kreeka kohta on olemas ka Berlitzi reisijuht, hea pisike raamat kaasa võtta ja nt kohalike toitude nimetusi täpsustada vajadusel. Korfu kohta oli seal kirjas küll paar nappi lehekülge. Oluliselt põhjalikuma ülevaate nii tekstiliselt kui ka pildiliselt andis kohapealt soetatud Korfu Tourist Guide.

Korful kohapeal leiab mitmeid erinevaid saare kaarte, millel küll osade kohtade kirjapilt on loovalt muutuv. Meie kulutasime selle nädalaga korralikult läbi kaks kaarti, mis liiklemisel abiks olid.

Kommentaare ei ole: